juli 14

werkt jouw lichaamstaal voor of tegen je?

0  comments

Je hebt vast wel eens iemand horen zeggen: ‘Ja hoor, het gaat prima met mij!’, terwijl je sterk de indruk hebt dat dat niet zo is. De lichaamstaal van die persoon zegt iets anders. Het plaatje klopt niet.
Lichaamstaal is een onbewuste vorm van communicatie. Je lichaamstaal kan gevoelens en meningen verraden die jij misschien liever niet uitspreekt. Het kan die gevoelens en meningen ook juist bekrachtigen. Als iemand zegt blij te zijn en het plaatje klopt wél, dan werkt het juist erg aanstekelijk.

wat is dat eigenlijk… lichaamstaal?

Met lichaamstaal bedoelen we alle communicatieve boodschappen die we door middel van gebaren, mimiek, lichaamshouding, stemgeluid en oogcontact overbrengen.
De Britse bioloog Charles Darwin was de eerste die hier onderzoek naar deed. Hij schreef er al in 1872 over in het boek The Expression of Emotions in Man and Animal.
Lichaamstaal is onderdeel van non-verbale communicatie. Bij non-verbale communicatie heb je het ook over hoe je haar zit, hoe verzorgd je bent, de kleding die je aan hebt, de kleur ervan, de auto waar je in rijdt, etc. Deze zaken kun je natuurlijk beïnvloeden, maar als lichaamstaal onbewust is kun je dat dan ook beïnvloeden? Jazeker, dat kan!

effect op jezelf

Je lichaamshouding en -taal heeft effect op hoe jij je voelt. Als je je fysiek klein maakt voel je je minder zeker. Je kunt daar gelukkig ook zelf verandering in aanbrengen door rechter te gaan zitten en je schouders breed te maken. Dit verhoogt je zelfvertrouwen en reduceert stress.
Ook lachen, zelfs een ‘fake smile’, werkt hartslag verlagend en stress verminderend.

effect op anderen

Naast dat je jezelf beïnvloed, heeft jouw lichaamstaal ook effect op anderen.
Je kunt de lichaamstaal (gebaren, lichaamshouding, oogcontact) van je gesprekspartner subtiel spiegelen. Dat geeft meer vertrouwen bij de ander.
Je hebt ook vast wel eens gehoord dat je een open houding creëert in een gesprek door je armen, benen en handen van elkaar te halen. Er zijn allerlei redenen waarom je je armen zou willen kruisen tijdens een gesprek, bijvoorbeeld:
– om jezelf te beschermen;
– om je beter kunnen concentreren;
– omdat het gewoon koud is.
Houdt er rekening mee deze houding door anderen als gesloten ervaren kan worden.

Je non-verbale gedrag is een belangrijk onderdeel van je communicatie. Maar weet je wel hoe je overkomt op anderen? Het is goed om daar eens bij stil te staan. Vraag feedback of neem een gesprek of presentatie op!

Wil je vooruit, je lichaamstaal effectief inzetten? Neem contact op of boek een gratis strategiegesprek waarin ik je waardevolle tips kan geven afgestemd op jouw situatie.

Afbeelding door: Andre Guerra


Tags

lichaamstaal


Misschien vind je dit ook interessant...

rust in je hoofd

rust in je hoofd

doelen bereiken

doelen bereiken
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Abonneer je op de nieuwsbrief!

>