april 17

werk en privé, hoe houd je de balans?

0  comments

Een goede balans tussen werk en privé is normaal gesproken al niet makkelijk te vinden, maar onder de huidige omstandigheden is het helemaal lastig. Door verplicht thuiswerken is de kans groot dat werk en privé in elkaar over gaan lopen. Ik word daar onrustig van. Hoe is dat bij jou? In deze blog lees je meer over balans, over leren balanceren en de voordelen van een goede balans tussen werk en privé.

wat is een goede balans?

We willen veel: een succesvolle carrière, een fijn gezin, een gelukkige relatie, sporten, gezond eten, het huishouden op orde, hobby’s, tijd met vrienden en af en toe een moment voor jezelf. Balans gaat meestal over het hebben van voldoende tijd en energie voor vrije tijd en ontspanning. Ruimte creëren voor de dingen die jij belangrijk vindt, zodat je herstelt van een drukke dag en de batterij weer oplaadt.
Vaak lukt dat niet. De dagen vliegen voorbij en je voelt je te moe om te sporten of aan je hobby te beginnen.
Nieuwe technologie doet de grenzen tussen werk en privé vervagen: flexibel werken, het gebruik van online samenwerkingsplatformen, Whatsapp en niet te vergeten de telefoon. Werknemers ervaren de druk van permanent bereikbaar moeten zijn. Zij hebben dan ook een toegenomen behoefte aan een duidelijke scheiding tussen werk en privé.
De goede balans is per persoon anders. Het is belangrijk dat je de vrijheid hebt om zelf te bepalen hoe de ideale balans tussen werk en privé eruit ziet en in welke mate werk en privéleven met elkaar gecombineerd moeten worden.

balanceren is moeilijk

Je energie is een belangrijk startpunt als je beter wilt leren balanceren. Het is een goede graadmeter voor jouw ideale balans en hoe meer energie je hebt, des te makkelijker het is om in balans te blijven.
Balanceren is een vaardigheid. Het is iets dat je moet leren en ook iets dat je steeds moet blijven doen. Je blijft jezelf corrigeren. In het begin misschien een beetje te heftig waardoor je te ver doorslaat, maar de correcties worden steeds kleiner en subtieler. Hoe beter je bent in balanceren, des te dichter je bij de ideale balans blijft.

balans werk/privé, ook belangrijk voor werkgevers

Een goede balans is niet alleen voor jezelf en voor je directe omgeving fijn, maar ook jouw werkgever heeft er belang bij. Medewerkers die een goede balans tussen werk en privé hebben, voelen zich gezonder, presteren beter en ervaren meer voldoening in het werk. Als je als werkgever een goede balans tussen werk en privé bevordert, levert dit veel voordelen op:
– medewerkers zijn creatiever en innovatiever
– het verzuim neemt af
– je bent beter in staat om talent te behouden
– het werven van potentiële nieuwe medewerkers wordt makkelijker.

hoe houd je de balans?

Je tijd en energie zijn beperkt, het is dus zaak om hier slim mee om te gaan. Hieronder een handjevol tips die je helpen om de balans te vinden en te houden.

– Minder doen
Hoe minder ballen je hoog houdt, des te makkelijker het is om de balans tussen werk en privé te bewaren. Doe het liefst dingen die je belangrijk vindt en waar je blij van wordt.

– Het hoeft niet perfect
Als je onbalans ervaart kun je je afvragen of goed misschien goed genoeg is…

– Kun je dingen slimmer doen?
Zoek naar manieren om tijd te besparen, vraag om hulp, maak je leven minder gecompliceerd.

– Plannen en voorbereiden
Als je vooraf goed nadenkt en een plan ontwikkelt kun je daarna simpelweg je plan uitvoeren. Dat geeft veel rust en controle.

– Zorg voor voldoende ontspanning
Plan dit ook in! Neem b.v. tussen afspraken een kwartiertje tijd om even een kop koffie te pakken en op adem te komen.

– Zorg dat je af en toe niet bereikbaar bent
Spreek af wanneer je wel en niet bereikbaar bent en houd je daaraan.

– Pak problemen aan
Voor zowel werk- als privé problemen geldt dat ze energie kosten als je ze voor je uitschuift. Los ze op!

– Leef zoveel mogelijk in het moment
Maak je niet druk over zaken uit het verleden die je niet meer kunt beïnvloeden of over dingen die nog niet hebben plaatsgevonden (en die misschien ook wel nooit gaan gebeuren).

– Geniet van kleine dingen
Sta af en toe even stil bij de leuke dingen in je leven en geniet!

Wil je een betere balans tussen werk en privé? Wil je vooruit en heb je hulp nodig? Neem contact op of boek een gratis strategiegesprek waarin ik je waardevolle tips kan geven afgestemd op jouw situatie.

Afbeelding door: Jeremy Thomas


Tags

balans werk privé


Misschien vind je dit ook interessant...

rust in je hoofd

rust in je hoofd

doelen bereiken

doelen bereiken
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Abonneer je op de nieuwsbrief!

>