december 16

waarom motiveren maatwerk is

0  comments

Van managers wordt verwacht dat zij hun medewerkers motiveren. Dat klinkt makkelijker dan het is! Er is geen ‘one size fits all’ als het gaat om motiveren. Elke medewerker is anders en je zult jouw manier van motiveren moeten aanpassen. Maar hoe doe je dat? En waarom zou je dat eigenlijk doen, want het lijkt een hoop gedoe….
Ook als je geen manager bent is het interessant om deze blog te lezen. Want hoe motiveer je jezelf?

wat is het eigenlijk?

Motiveren is volgens Van Dale bemoedigen, energie geven. Motivatie is een beweegreden of drijfveer. Het zorgt ervoor dat iemand wordt aangezet tot actie. Er wordt wel onderscheid gemaakt tussen extrinsieke en intrinsieke motivatie. Extrinsieke motivatie ontstaat vanuit een externe bron, bijvoorbeeld het vooruitzicht op een beloning of een straf. Intrinsieke motivatie komt vanuit de persoon zelf. De positieve impact van intrinsieke motivatie is groot: Het nastreven van intrinsieke doelen bevredigt de psychologische basisbehoeften en helpt mensen optimaal te functioneren en hun potentieel te realiseren (Kasser, 2002).

waarom motiveren?

Al in de jaren ’90 wees onderzoek door de Harvard universiteit uit dat hoe meer betrokken en bevlogen medewerkers zijn, hoe tevredener en loyaler de klanten zijn en hoe hoger de winst en groei is van organisaties. Betrokken en gemotiveerde medewerkers betekent ook lagere verzuimcijfers.
Dus hoe groter de motivatie, hoe beter de resultaten. Dat geldt op veel gebieden, zoals productiviteit, kwaliteit, veiligheid, klanttevredenheid, verzuim, verloop en omzet.
Het ‘gedoe’ levert dus wel wat op!

hoe motiveer je anderen?

Motivatie heeft alles te maken met datgene wat mensen willen bereiken, dat wat ze écht willen. Motivatie zit dus al in mensen zelf. De vraag is hoe je ze kunt helpen om gemotiveerd te worden en te blijven. Wat je als manager kunt doen is deze motivatie aanspreken en randvoorwaarden scheppen. Het betekent dat je moet weten wie jouw medewerkers zijn en wat hen drijft. Motiveren is dus maatwerk!
Weet jij eigenlijk wel genoeg van jouw medewerkers? Ken je hun doelen, verwachtingen en overtuigingen?
En hoe zit het met die randvoorwaarden? Zit je medewerker op de juiste plaats in de organisatie?
Heeft zij/hij voldoende verantwoordelijkheid en vrijheid? En krijgt jouw medewerker voldoende waardering voor haar/zijn inspanningen? Op welke wijze wil jouw medewerker eigenlijk beloond worden?
Veel vragen dus, maar de oplossing is niet zo ingewikkeld…. Luister, geef ruimte en aandacht. Beloon gewenst gedrag, geef feedback en neem ideeën serieus.

hoe motiveer je jezelf?

Maar wat nou als jij geen manager hebt die jou motiveert? Niks aan de hand. Dan doe je het toch gewoon zelf! Het is verstandig om ook bij jezelf na te gaan wat je drijft en wat jouw persoonlijke doelen en verlangens zijn.
Hier een aantal tips waarmee je jouw motivatie een boost kan geven:
– Stel jezelf duidelijke en aantrekkelijke doelen en leg de lat niet te hoog. Schrijf je doelen op en beloon jezelf met iets leuks als je het haalt.
– Heb jij een motiverende quote of een website die je inspireert? Zorg dat deze zichtbaar zijn voor je en bekijk ze wanneer je het nodig hebt.
– De juiste muziek kan je helpen. Maak een motiverende afspeellijst.
– Ruim je werkplek op. Het is goed om alles dat je afleidt van je doelen weg te halen én het ruimt ook je hoofd lekker op.
– Stop met uitstellen en kom in actie. Maak desnoods een hele kleine stap.
– Omring je met positieve mensen. Ze geven je energie in plaats van dat ze energie kosten.

Wil je vooruit? Leren hoe je jezelf of je medewerkers kunt motiveren? Neem contact op of boek een gratis strategiegesprek waarin ik je waardevolle tips kan geven afgestemd op jouw situatie.

Afbeelding door: Jordan Whitfield


Tags

leiderschap, motiveren


Misschien vind je dit ook interessant...

rust in je hoofd

rust in je hoofd

doelen bereiken

doelen bereiken
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Abonneer je op de nieuwsbrief!

>