juni 22

voor het eerst leidinggeven…

0  comments

Je eerste leidinggevende functie …. Gefeliciteerd!
Als beginnend leidinggevende komt er veel op je af. Je hebt er zin in, je probeert je zo goed mogelijk voor te bereiden en je vindt het misschien ook wel een beetje spannend. Je hebt nu een andere rol, mensen kijken ineens anders naar je. Misschien was je eerst wel onderdeel van het team waar je nu leiding aan gaat geven.
Leidinggeven, wat komt er allemaal bij kijken? Wat verwachten het team en het management van jou? Hieronder vind je een aantal tips die je helpen een goede start te maken.

leidinggeven is een vak

Mogelijk ben je doorgegroeid als leidinggevende omdat je heel goed was in jouw professie. Dat wil echter niet zeggen dat je automatisch een goede leidinggevende bent. Dat vraagt namelijk weer hele andere kwaliteiten. Van een leidinggevende wordt verwacht dat zij/hij:
– Medewerkers inspireert en enthousiasmeert
– Zorgt dat resultaten behaald worden
– Een visie heeft
– Regelmatig checkt of het team de goede kant opgaat
– Medewerkers coacht en helpt te ontwikkelen
– Draagvlak creëert
– Feedback geeft op het functioneren van medewerkers
Dat is nogal wat. Maar geen paniek, het goede nieuws is dat je het kunt leren!

een aantal tips

Er komt veel op je af, maar je bent niet de eerste die hier doorheen gaat. Een goede start is belangrijk, daarom heb ik een aantal tips op een rijtje gezet die je kunnen helpen.

– Ken jezelf
Ga bij jezelf na waarom je leidinggevende wilde worden. Wat drijft jou?
Sta stil bij jouw natuurlijke manier van communiceren. Weet wat jouw sterke en minder sterke kanten zijn. Hoe beter jij jezelf kent hoe makkelijker het voor je is.

– Verdiep je in de personen in je team
Neem de tijd om met iedereen kennis te maken. Vraag naar iemands persoonlijke drijfveren, hoe mensen het werk ervaren, waar ze energie van krijgen en waar zij verbetermogelijkheden zien. Vertel wat je verwacht van medewerkers en wat zij van jou kunnen verwachten en vraag ook wat zij van jou nodig hebben.

– Ga met je team om tafel, stel samen de doelen vast
Je hebt een heldere visie en je hebt misschien ook al een idee welke doelen je wilt behalen en op welke manier. Vergeet niet om jouw team hierin mee te nemen. Draag je visie uit en stel samen met het team de doelen vast. Vertaal deze doelen door naar de bijdrage per medewerker en delegeer. Geef medewerkers ruimte en vertrouwen.

– Help jouw medewerkers door vragen te stellen
Neem geen werk over van de mensen in je team en bedenk niet zelf alle oplossingen.
Je kunt beter veel vragen stellen, dan dat je vertelt hoe het moet. Jouw manier hoeft namelijk niet de beste te zijn.

– Probeer niet iedereen te vriend te houden
Je wilt natuurlijk het liefst dat er binnen het team waaraan je leiding geeft een prettige sfeer heerst. Als manager moet je soms maatregelen nemen die niet populair zijn. Je kunt simpelweg niet iedereen te vriend houden. Je hebt nu een andere positie en dat zorgt voor andere verhoudingen. Dat betekent ook dat je een beetje afstand moet houden, zonder dat het onpersoonlijk wordt natuurlijk. Het kan dus zijn dat je relatie tot een aantal collega’s zal veranderen. Bereid je hierop voor en accepteer dit.

– Je hoeft niet alles zelf te doen
Er komt veel op je af, maar bedenk dat je niet alles zelf hoef te doen. Kijk in jouw organisatie wie je kan helpen, bijvoorbeeld HR of Finance. Vraag eventueel aan collega’s hoe zij dit doen.

– Neem afstand van eerdere werkzaamheden
Als je eerst deel uitmaakte van het team waaraan je nu leiding geeft kan de verleiding groot zijn om op de stoel van de medewerker te gaan zitten. Jij weet namelijk hoe het werk snel en goed kan worden uitgevoerd. Niet doen! Dit gedrag kan leiden tot irritatie bij je teamleden.

– Ga na hoe de organisatie werkt
Grote kans dat je nu terecht komt in een speelveld dat je nog niet kent. Wat verwacht jouw leidinggevende van jou en van het team? Hoe worden in deze organisatie beslissingen genomen? Waar zit de weerstand? Zorg dat je hier zo snel mogelijk een beeld van krijgt.

– Geef fouten toe/durf kwetsbaar te zijn
Iedereen maakt fouten. Leren van je fouten maakt je alleen maar sterker. Geef ze ook toe. Dat is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor jouw team. Je wilt mensen de ruimte te geven om eigen beslissingen te maken. Het is goed als ze ervaren dat fouten maken daarbij hoort en dat dat ook mag.
Durf ook beslissingen te nemen. Dat wordt van jou verwacht. Je kunt beter een slechte beslissing nemen dan geen beslissing.

– Ontwikkel je leiderschap skills
Zoals ik al eerder aangaf is leidinggeven te leren. Werk daarom aan je ontwikkeling. En bedenk… alle leidinggevenden die je kent hebben ooit in jouw schoenen gestaan. Ook zij vonden het in het begin spannend en wisten niet goed waar te beginnen. Volg eventueel een training en laat je begeleiden door een coach of mentor die ervaring heeft op dit gebied.

– Gun jezelf de tijd te leren
Je wilt de verwachtingen natuurlijk waarmaken en liefst zo snel mogelijk. Maar je kan en hoeft niet meteen alles te weten en te kunnen. Gun jezelf de tijd!

Wil je vooruit, een goede start maken als leidinggevende? Neem contact op of boek een gratis strategiegesprek waarin ik je waardevolle tips kan geven afgestemd op jouw situatie.

Afbeelding door: Brooke Lark


Tags

leiding geven, starten


Misschien vind je dit ook interessant...

rust in je hoofd

rust in je hoofd

doelen bereiken

doelen bereiken
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Abonneer je op de nieuwsbrief!

>