maart 17

vertrouwen op je intuïtie, durf jij dat?

0  comments

Soms weet je gewoon dat een verhaal dat iemand vertelt niet klopt. Je krijgt een ingeving dat je een bepaalde keuze moet maken of iets moet doen, maar je kunt het niet verstandelijk beredeneren. Je wordt aan iemand voorgesteld en een gevoel zegt je dat deze persoon niet te vertrouwen is. Ongetwijfeld heb je weleens iets soortgelijks meegemaakt.
Intuïtie … de een gaat volledig af op zijn gevoel, de ander vindt het onzin. Bij beslissingen die we dagelijks nemen speelt intuïtie een rol. Hoe groot deze rol is verschilt per persoon en zelfs per situatie. Soms maken we een keuze die niet de meest logische is, maar we nemen de beslissing op basis van een ‘onderbuikgevoel’: je intuïtie. Maar is dat wel verstandig? Waar komt dat gevoel vandaan? Intuïtie lijkt ongrijpbaar, maar dat is het niet.

wat is intuïtie?

Volgens Wikipedia is intuïtie een ingeving, een vorm van direct weten, zonder dat dit beredeneerd is.
Het is het vermogen om (heel snel) situaties in te schatten en besluiten te nemen. Intuïtie komt voort uit ervaring en kennis die je in je onbewuste hebt opgeslagen. Je intuïtie volgen is dus niet hetzelfde als puur op je gevoel afgaan.
Je hersenen scannen pijlsnel een persoon of situatie en vergelijken die informatie met eerder opgeslagen gevoelens en ervaringen. Dit resulteert in het ‘onderbuikgevoel’. Het is niet iets waarmee je geboren wordt, maar het ontstaat na het opdoen van al die leerervaringen. Intuïtie helpt je onder meer om op een goede manier met andere mensen om te gaan, gevaar in te schatten, beslissingen te nemen, complexe situaties te overzien en creatieve oplossingen te bedenken.
Intuïtie is, net als analytisch denken, een mentaal proces. Bij het analytisch denkproces zet je bewust, zorgvuldig en georganiseerd alles op een rijtje, bij het intuïtieve denken gebeurt dit onbewust, spontaan en associatief. Intuïtie en het analytisch denkproces kunnen elkaar prima aanvullen.
Er wordt vaak gesproken over ‘vrouwelijke intuïtie’. Het is echter niet zo dat vrouwen een sterkere en/of betere intuïtie hebben dan mannen. Wel staan vrouwen in het algemeen meer open voor een intuïtief gevoel en zullen er vaker naar luisteren. Terwijl veel mannen eerder af zullen gaan op hun logisch verstand en beredeneerde keuzes maken.

luisteren naar je intuïtie, waarom is het belangrijk?

Als we alles op een rationele manier zouden besluiten, zijn we veel tijd kwijt met het inventariseren van alle mogelijke opties, het uitdenken van mogelijke consequenties van al die opties en met het afwegen van alle voor- en nadelen. Die tijd hebben we niet altijd. De evolutie heeft geleerd dat het heel nuttig is om binnen één seconde te kunnen inschatten of je een vriend of vijand tegenover je hebt. Je intuïtie helpt je onder andere om onder tijdsdruk beslissingen te kunnen nemen. Intuïtie blijkt ook beter te zijn in het nemen van complexe beslissingen dan het bewustzijn. Als er veel aspecten spelen bij een beslissing, zoals bij het kiezen voor een nieuwe baan of voor een nieuw huis, blijkt intuïtie tot betere beslissingen te komen.
Intuïtie werkt erg goed om sociale situaties en gevoelens en intenties van anderen in te schatten. Ook daar is je intuïtie meestal beter in dan je bewustzijn.
Je lichaam geeft vaak al aan dat er iets aan de hand is zonder dat je het doorhebt. Pijn in je buik of gespannen schouders. Grote kans dat je over je grenzen bent gegaan. Leren luisteren naar de signalen die het lichaam geeft, kan helpen onze intuïtie te verbeteren. Mensen die lange tijd die signalen negeren en niet leven naar hun intuïtie, lopen kans op een burn-out.

is het goed om altijd blind op je intuïtie te vertrouwen?

Je intuïtie kan het natuurlijk ook mis hebben. Ervaringen die we hebben opgedaan kunnen onze intuïtie verbeteren, maar ook vertroebelen. Je kunt een vervelend gevoel in je buik hebben als gevolg van ‘terechte’ angst, maar ook door vertekende of vervelende herinneringen.
Wil je je intuïtie dus goed gebruiken, dan zul je moeten weten hoe jij in elkaar steekt en op welke manier intuïtie bij jou functioneert.
Het is goed om af en toe jouw intuïtie te checken en om controlevragen te stellen, juist als je niet zeker weet of je op je intuïtie kunt vertrouwen. Op die manier krijg je meer inzicht in wat jouw intuïtie voor je kan betekenen en in de nauwkeurigheid ervan. Je helpt zo je intuïtie om tot nog betere inzichten of beslissingen te komen.

wat kun jij doen om je intuïtie te verbeteren?

Zoals ik al eerder aangaf kan het leren luisteren naar de signalen die je lichaam geeft helpen jouw intuïtie te verbeteren. Maar er zijn meer dingen die je kunt doen:
– Sta ervoor open
Intuïtie verbetert naarmate we meer ervaringen opdoen. Maar als je je intuïtie beter wilt leren toepassen, is het vooral belangrijk om ervoor open te staan. Het kan een beetje spannend zijn om de controle die je had door zaken altijd goed te beredeneren los te laten.

– Vraag het aan anderen
Ga in gesprek met andere mensen en vraag hen hoe zij beslissingen nemen. In welke mate speelt intuïtie daarbij een rol? Hoe komen zij tot conclusies? Vraag tips.

– Houd het bij
Neem een moment aan het einde van de dag om terug te kijken op wat je hebt gedaan en wat je hebt meegemaakt? Houd een dagboek bij waarin je alles rondom intuïtie noteert. Jouw ingevingen, gedachten, waarnemingen en besluiten. Op welke momenten heb je je intuïtie gebruikt? Dit geeft je meer inzicht.
Wil je meer luisteren naar je eigen intuïtie? Wil je vooruit en heb je hulp nodig? Neem contact op of boek een gratis strategiegesprek waarin ik je waardevolle tips kan geven afgestemd op jouw situatie.

Afbeelding door: Jen Theodore


Tags

intuïtie, vertrouwen


Misschien vind je dit ook interessant...

rust in je hoofd

rust in je hoofd

doelen bereiken

doelen bereiken
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Abonneer je op de nieuwsbrief!

>