september 9

rust in je hoofd

0  comments

Heb je soms het gevoel dat je hersenen overuren maken? Heb je veel aan je hoofd en heb je behoefte aan rust?
Er komen steeds weer gedachten in je op. Alle acties die je nog moet uitvoeren achtervolgen je. Je hebt last van onrust, een opgejaagd gevoel.
Je bent niet alleen!
Maar hoe komt dat eigenlijk, zo’n druk hoofd? En nog belangrijker… hoe kom je ervan af?
In deze blog geef ik je tips voor meer rust in je hoofd.

oorzaken van onrust in je hoofd

Het is niet makkelijk om rust in je hoofd te krijgen, want we moeten ook zoveel. We leven in een prestatiemaatschappij. Er wordt veel van ons gevraagd. Niet alleen willen we een goede manager, ondernemer of werknemer zijn, maar ook een goede partner, ouder, kind, vriend(in)…
En er komen continu prikkels binnen; nieuws, e-mails, appjes, meldingen. We weten niet meer zo goed hoe we in het nu moeten leven, want we zijn meer met het verleden of met de toekomst bezig.

Bijna iedereen heeft wel eens een vol hoofd. De oorzaken van onrust in je hoofd kunnen heel divers zijn: Je hebt het te druk op je werk, je zit even niet lekker in je vel, je hebt een conflict met je leidinggevende of met de buren, je maakt je zorgen over je financiële situatie of je gezondheid.
Rust in je hoofd krijgen is lastig, als je continu ergens over na moet denken.

gevolgen van onrust in je hoofd

Je hebt rust in je hoofd nodig om helder te kunnen denken, goede keuzes te kunnen maken en om je lekker te voelen. Onrust in je hoofd kost veel energie. Als je je onrustig en gestrest voelt, lijkt alles lastiger. Je voelt je niet gelukkig en je geniet minder van het leven.

Als het je niet lukt om de onrust in je hoofd onder controle te krijgen en je hebt er langere tijd last van, kan het onder andere leiden tot vermoeidheid, slaapproblemen, concentratiegebrek, een kort lontje en allerlei lichamelijke klachten als hoofdpijn, maag- en darmklachten en lagere weerstand. Op den duur kan het zelfs leiden tot een burn-out.
Kortom, zo’n druk hoofd wil je liever voorkomen.

wil jij rust in je hoofd?

Met een helder hoofd krijg je meer voor elkaar, kun je veel beter nadenken en meer genieten van het leven!

Onderstaande tips kunnen je helpen de rust in je hoofd terug te vinden.

  1. Leef in het nu

We piekeren niet alleen over alles wat we vandaag moeten doen, maar vooral over het verleden en de toekomst. Om rust in je hoofd te krijgen, is het goed om te leren volledig ‘in het nu te leven’, met 100% aanwezigheid. Dat is best een grote stap, dus beperk jezelf eens tot vandaag. Maak je geen zorgen over morgen, over dingen die al gebeurd zijn of over dingen die volgende week zouden kunnen gebeuren. Maak je alleen druk over vandaag. Is dat nog te veel? Beperk je dan tot het komende uur.

  1. Start je dag met een plan

Bepaal aan het begin van de dag wat jouw meest belangrijke taken van die dag zijn.
Door het op te schrijven hoef je het ook niet meer te onthouden. Want alles proberen te onthouden, is niet efficiënt.
Gun je brein af en toe een rustmomentje door enkele korte pauzes per dag in te lassen. Plan deze rustmomenten ook echt in.

  1. Stop met multitasken

Multitasken kunnen we helemaal niet. Je moet steeds schakelen. En dit schakelen kost tijd en mentale energie. Doe dingen daarom na elkaar. Maak eerst een taak af en begin dan pas met de volgende. En doe wat je doet met aandacht.

  1. Beperk de hoeveelheid informatie

Ga af en toe even offline. Alle nieuwe informatie die je over je heen gestort krijgt moet je brein verwerken en hier betekenis aan geven. Zet je dus je sociale media, je smartphone of internet regelmatig even uit.

  1. Beweeg

Ga lekker sporten of neem tussen de middag echt even pauze door te gaan wandelen. Ook als je even geen zin hebt. Je zult merken dat je je achteraf heerlijk voelt.

 

Wil je vooruit, leren hoe je de rust in je hoofd terugkrijgt? Neem contact op voor een gratis adviesgesprek waarin ik je waardevolle tips kan geven afgestemd op jouw situatie.

 

afbeelding door: Carolina Heza

Tags

leiderschap, onrust, rust in je hoofd


Misschien vind je dit ook interessant...

doelen bereiken

doelen bereiken

diversiteit en inclusie

diversiteit en inclusie
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Abonneer je op de nieuwsbrief!

>