april 1

manager worden…. weet je het zeker?

0  comments

Overweeg je een stap richting management of sta je op het punt om “Ja!” te zeggen tegen je eerste benoeming als leidinggevende? Denk dan nog eens goed na over de reden(en) waarom je dit zou willen doen.
En ik zeg niet dat je het niet moet doen, hè! Zeker niet! Ik vind leidinggeven een geweldig vak en ik gun het je van harte, maar ik denk ook dat niet iedereen daar geschikt voor is. Ik vraag je alleen om heel even stil te staan en je af te vragen of je begrijpt wat de nieuwe rol inhoudt en of het bij je past en en of jij daar gelukkig van wordt.

Je hebt je de afgelopen jaren met veel energie ingezet voor het bedrijf waar je werkt. Je bent uitgegroeid tot een specialist op jouw gebied en je werkt hard. Tijd voor een volgende stap, een promotie!
Vaak is manager worden dan een logische stap op de carrièreladder. Of misschien is dit wel de enige manier om door te groeien in jouw bedrijf. Ik snap heel goed dat het aantrekkelijk klinkt.
Bedenk wel dat een leidinggevende rol iets totaal anders is dan wat je nu doet. Het is meer dan een promotie, het is echt een ander vak.

weet je eigenlijk wel wat er als manager van jou wordt verwacht?

Wat zijn jouw verantwoordelijkheden en bevoegdheden? Wat zijn de uitdagingen waar het bedrijf en daarmee jouw toekomstige team of afdeling voor staat? Gaan jullie groeien, innoveren of misschien juist bezuinigen en word jij daar blij van?

weet je waar de werkzaamheden van een manager uit bestaan?

Vraag eens na bij jouw eigen manager of bij managers die jij kent hoe hun dag eruitziet. Of loop een dagje mee. Hoeveel administratie komt er eigenlijk bij kijken en hoeveel vergaderingen? Je zult in ieder geval jouw oude taken los moeten laten, hoe lastig dat ook voor je kan zijn.

vaardigheden

Ga ook eens na of jij over de vaardigheden beschikt die je nodig hebt om deze nieuwe rol te vervullen. Hoe goed ben jij in het nemen van beslissingen of het aanspreken van mensen op hun gedrag of resultaat? Kun jij jouw medewerkers coachen? Ben je in staat om een visie neer te zetten, deze te vertalen in concrete acties en jouw medewerkers daarin mee te nemen?

andere positie

Bedenk ook dat er heel anders naar je gekeken wordt als leidinggevende. De manager is niet ‘one of the guys’. Mensen gaan je van de ene op de ander dag anders benaderen. Ook voor jezelf is het goed als je wat afstand bewaart (en dan ook weer niet te veel!) tot de mensen in je team, je hebt nu eenmaal andere verantwoordelijkheden en een beetje autoriteit is handig daarbij. Je zult impopulaire maatregelen moeten treffen. Je gaat beslissingen nemen waar niet iedereen blij mee is.

begeleiding

Vraag welke begeleiding je krijgt in jouw nieuwe rol. Zijn er opleidingen die je mag volgen, krijg je de beschikking over een coach of een mentor? Sommigen mensen hebben een natuurlijke aanleg, maar de meesten zullen het vak moeten leren. En daar is niets mis mee.


Kortom…  neem even tijd om jezelf af te vragen of je begrijpt wat de nieuwe rol inhoudt en of je daar geschikt voor bent, voordat je volmondig “Ja!” zegt tegen het aanbod. Dan maak je een weloverwogen keuze!
En vind je nou dat je wel een promotie verdiend maar dat je toch liever door wilt groeien als specialist, bespreek dat dan eens met jouw manager! Je wordt het gelukkigst als je werk doet dat bij je past.


Wil je vooruit, weten of een managementfunctie iets voor jou is? Neem contact op of boek een gratis strategiegesprek waarin ik je waardevolle tips kan geven afgestemd op jouw situatie.

Afbeelding door: Markus Winkler

Tags

manager worden, starten als manager, weet je het zeker


Misschien vind je dit ook interessant...

rust in je hoofd

rust in je hoofd

doelen bereiken

doelen bereiken
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Abonneer je op de nieuwsbrief!

>