september 12

mag ik je een compliment geven?

1  comments

‘Leuke blouse heb je aan!’. ‘Ach, het was maar een uitverkoopje!’.

Wat doe jij met complimenten? Neem je ze met plezier in ontvangst of wuif je ze weg? En hoe vaak geef je complimenten?
Mensen houden niet van kritiek, maar vinden het vaak nog lastiger om om te gaan met complimenten. Toch hebben we wel behoefte aan positieve aandacht. Hoe zit dat eigenlijk?

wat is een compliment?

Een compliment is een lovende of vleiende uitdrukking zegt Wikipedia. Een compliment kan ook non-verbaal zijn, bijvoorbeeld een duim opsteken of applaus geven.
Complimenten zijn een positieve vorm van feedback. Het zijn waarderende opmerkingen die versterkend werken. Ze motiveren, zijn goed voor het zelfvertrouwen en dienen als prikkel om het bedoelde gedrag te herhalen.
Door je waardering uit te spreken laat je zien aandacht te hebben voor wat een ander doet. En wat je aandacht geeft groeit!
Complimenten geven op de werkvloer verhoogt het werkplezier, bevordert de collegialiteit en komt de kwaliteit van het werk ten goede.
En van het geven van een compliment word je ook nog eens zelf gelukkiger. Het blije gezicht van de ander geeft jou een goed gevoel.
Het zijn vaak de negatieve zaken zijn die mensen onthouden. Er zijn wel vijf complimentjes nodig om de schade van één negatieve opmerking te compenseren, schreef de Amerikaanse hoogleraar psychologie Roy Baumeister in 2001. Dus kom maar op met die complimenten!

hoe ontvang jij complimenten?

Vind jij het fijn om een compliment in ontvangst te nemen? Of vind je het juist ongemakkelijk? Ga je je misschien zelfs wel verontschuldigen of het bagatelliseren? Wat maakt voor jou een compliment waardevol?
Als je een compliment krijgt is er eigenlijk maar één manier om die te ontvangen: gewoon ‘dank je wel!’ zeggen. Dat is alles. Dus niet wegwuiven, dat is ook niet leuk voor degene die het compliment geeft.

hoe geef jij complimenten?

Sta eens stil bij jouw manier van complimenten geven. Hoe vaak doe je dat en op welke wijze?
Waar voel je je prettig bij? Aan wie geef je complimenten? Welke reacties roepen jouw complimenten op? En wat doet dat met jou?
Wil je echt impact maken? Zorg er dan voor dat jouw compliment persoonlijk en oprecht is. Overdrijf dus niet. Spreek vanuit jezelf en geef iemand persoonlijk een compliment in plaats van een hele groep. Vertel ook waarom je vindt dat iemand het compliment heeft verdiend. Onderbouw het eventueel met een voorbeeld.
Als je het moeilijk vindt om te zeggen kun je het ook opschrijven. Doe het op een manier die bij jou én bij de ander past.

Een compliment geven kost niets en levert een hoop op. Wacht dus niet tot het Nationale Complimentendag is op 1 maart, maar start nu meteen! Wie ga jij een compliment geven?

Wil je vooruit? Leren hoe je complimenten kunt inzetten in je werk? Neem contact op of boek een gratis strategiegesprek waarin ik je waardevolle tips kan geven afgestemd op jouw situatie.

Afbeelding door: Katya Austin


Tags

compliment, compliment maken, complimenteren


Misschien vind je dit ook interessant...

rust in je hoofd

rust in je hoofd

doelen bereiken

doelen bereiken
  • […] Laat je medewerkers weten dat je ze waardeert. Dat kan op verschillende manieren. Geef een complimentje of een kleine attentie. Of organiseer een teamuitje of borrel. Een goede sfeer in het team draagt […]

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Abonneer je op de nieuwsbrief!

    >