november 24

laat het los!

2  comments

We houden allemaal vast aan bepaalde dingen in het leven: woensdag geha(c)ktdag, je relatie met een schoolvriendin, het horloge dat van je vader is geweest, maar ook hele andere zaken als negatieve emoties of controle. Als leidinggevende is het niet zo handig om een control freak te zijn. Als je een succesvolle leider wilt zijn, zul je moeten leren loslaten. En hoe mooi zou het zijn als je controle krijgt juist door los te laten… 

Een van de belangrijkste taken van jou als manager is naar mijn mening het optimaal inzetten van jouw medewerkers. Als jij moeite hebt om los te laten, dan is de kans groot dat dit heel lastig wordt. Om een effectieve leidinggevende te zijn, is het dus van groot belang dat je de kunst van het loslaten leert beheersen. In deze blog ga ik in op loslaten. Wat de gevolgen zijn van controle vasthouden, waarom het zoveel moeite kost om los te laten en wat je kunt doen om dit voor elkaar te krijgen.

waarom laten wij niet los?

Er zijn diverse redenen waarom we moeite hebben om los te laten. Ik noem er een paar en wellicht herken je ze.

– De situatie om je heen verandert razendsnel. Vanuit jouw onzekerheid of angst houd je de touwtjes strak in handen. Het vasthouden aan je oude gewoontes voelt vertrouwd.

– de managers boven jou houden erg van controle en verwachten van jou dat je hetzelfde doet. Je wilt wel veranderen, maar voelt daar de ruimte niet voor.

– Jij bent beter in het werk dan mensen in jouw team, je hebt het tenslotte jarenlang zelf gedaan. Het is in jouw ogen logisch dat jij deze taak even snel overneemt om tijd te besparen, fouten te voorkomen of jouw medewerkers te ontlasten.

– Het kan ook zijn dat je de controle en de macht wel prettig vind. Je bent tevreden met de hoeveelheid invloed die jij nu hebt. Je ziet niet in waarom je los zou moeten laten.

– Of je wilt misschien wel loslaten, maar weet eenvoudig weg niet hoe! Je beschikt over onvoldoende vaardigheden om te delegeren of los te laten.

waarom is loslaten belangrijk?

Een van jouw belangrijkste taken als manager is om anderen te ontwikkelen. Als jij steeds de beste en de slimste wilt zijn, zullen de mensen in jouw team niet de ruimte voelen om zich te ontwikkelen. Als jij de teugels strak aantrekt omdat je grip wilt houden, zullen jouw medewerkers weinig bewegingsvrijheid ervaren en daardoor weinig eigen verantwoordelijkheid nemen. Dit heeft een negatief effect op de bevlogenheid van je medewerkers, hun creativiteit, flexibiliteit en op de resultaten. Om adequaat te kunnen reageren op veranderingen is ruimte en vrijheid nodig.

wat kun je doen?

Bedenk dat jij alleen maar goed functioneert als je team goed functioneert. Ontwikkel de vaardigheden die je nodig hebt om te kunnen delegeren of loslaten: het motiveren van medewerkers, het ontwikkelen van medewerkers, communiceren en instrueren. En natuurlijk ook de moed om los te laten. Als je dat goed beheerst kun je wellicht jouw medewerkers nog beter laten presteren dan jij ooit hebt gedaan. Als nog geen ervaring hebt met delegeren, begin dat met het delegeren van kleine taken.
De veranderende wereld versterkt de behoefte aan meer controle, maar juist dan is het belangrijk om medewerkers meer bewegingsvrijheid en eigen verantwoordelijkheid te geven. Teveel controle stopt de creativiteit, de motivatie en daardoor zullen resultaten afnemen. Ga in plaats daarvan na wat jouw medewerkers van jou nodig hebben en geef ze het vertrouwen.
En betekent dit dan dat je nooit meer mag controleren? Natuurlijk niet! Je spreekt vooraf een bepaalde verwachting van het resultaat af, inclusief bijbehorende deadlines. Het resultaat controleer je vervolgens op vooraf afgesproken evaluatiemomenten.

Durven loslaten is een hele belangrijke sleutel voor succes. Loslaten betekent anderen de ruimte geven. De meest succesvolle mensen, of het nu sporthelden, ondernemers of managers zijn, hebben leren loslaten. Ze hebben hun angsten leren accepteren. En ja, loslaten is spannend voor leidinggevenden. Jij bent tenslotte eindverantwoordelijk. Maar het werkt echt.

Wil je vooruit, leren loslaten? Neem contact op of boek een gratis strategiegesprek waarin ik je waardevolle tips kan geven afgestemd op jouw situatie.

Afbeelding door: Mazhar Zandsalimi


Tags

leiderschap, loslaten


Misschien vind je dit ook interessant...

rust in je hoofd

rust in je hoofd

doelen bereiken

doelen bereiken
  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Abonneer je op de nieuwsbrief!

    >