januari 19

kwetsbaar opstellen … waar ligt de balans?

0  comments

Je hoort het vast regelmatig voorbij komen: ‘Kwetsbaar is het nieuwe krachtig!’. Maar wat betekent het eigenlijk? En als mensen tegen je zeggen dat je je wat meer kwetsbaar zou kunnen opstellen, wat bedoelen ze dan precies? Stel ik me op de werkvloer net zo kwetsbaar op als privé? Wat levert het je op en hoe doe je dat, je kwetsbaar opstellen?

wat betekent kwetsbaar opstellen?

Je kwetsbaar opstellen betekent dat je jezelf laat zien zoals je bent. Je doet je niet beter, gelukkiger of slimmer voor dan je bent. Je breekt je muurtje af en stopt met het aannemen van houdingen die je onecht maken.
Als er tegen je gezegd wordt dat je je wat meer kwetsbaar op zou kunnen stellen, betekent dit waarschijnlijk dat mensen je graag willen zien zoals je bent. Als je deze opmerking vaker hoort kan het zijn dat je hier wat werk te doen hebt.

wat levert kwetsbaarheid je op?

Wie zich kwetsbaar opstelt, zich openstelt en zijn fouten laat zien wordt eerder geaccepteerd en gerespecteerd.
Ondernemers die hun mislukkingen delen kunnen rekenen op meer sympathie dan degenen die dat niet doen, blijkt uit onderzoek van de Harvard Business School. In een pitchwedstrijd werden ondernemers die alleen successen deelden, al snel als arrogant en overmoedig bestempeld. De pitchers die ook over hun mislukkingen praatten werden daarentegen door hun publiek bewonderd en gezien als authentiek, inspirerend en gemotiveerd.
Je kwetsbaar opstellen is de sleutel tot betere relaties, in je privéleven en ook in je werkomgeving. Succesvolle ondernemers geven aan dat goede relaties essentieel zijn voor zakelijk succes.
Openheid maakt medewerkers ook innovatiever en creatiever, blijkt uit onderzoek van Johannes Claeys van Tilburg University. Mensen die open zijn over hun fouten en gevoel, krijgen meer vertrouwen van hun collega’s.
Volgens hoogleraar Brené Brown, schrijfster van boeken als ‘De kracht van kwetsbaarheid’ en ‘De moed van imperfectie’, is kwetsbaarheid een teken van moed. Door je kwetsbaar op te stellen laat je zien dat je niet bang bent.
Kwetsbaarheid is zeker geen zwakte, het is juist een teken van kracht.

je kwetsbaar opstellen: hoe doe je dat?

Het is niet zo makkelijk om jezelf volledig te accepteren met al je imperfecties.
Als je in het verleden gekwetst bent kun je, om te voorkomen dat dat nog een keer gebeurd, besluiten anderen niet dichtbij te laten komen en je zwaktes nooit te tonen. Dat is een logische reactie. Het resultaat daarvan kan wel zijn dat je met niemand echt contact maakt.
Je kunt ook last hebben van een stemmetje in je hoofd die vindt dat je alles goed moet doen en beter moet zijn dan anderen. Je zou kunnen denken dat je pas de moeite waard bent wanneer je perfect bent, maar dat is niet zo. Iedereen maakt fouten. En het streven naar perfectie levert ook nog eens veel stress op. Laat zien dat je een mens bent, toon je emoties, spreek je gedachten uit en laat jouw kwetsbare kanten en onzekerheden zien. Er blijft natuurlijk nog steeds een kans dat je gekwetst wordt, maar als je oprecht bent is die kans veel kleiner. Volgens Brené Brown zijn de voordelen van kwetsbaarheid veel belangrijker dan de eventuele risico’s.
Bij je partner, vrienden of familie voel je je misschien wel veilig genoeg om je kwetsbaar op te stellen en je zwaktes te tonen. In een zakelijke omgeving is dat vaak wat lastiger. Toch is het de moeite waard om ook daar kwetsbaarheid toe te laten.
Je hoeft niet meteen al je zwaktes en je diepste geheimen op tafel te leggen. Zorg dat je een goede balans vind en begin met kleine stapjes. Deel naast je successen ook eens een uitdaging of een mislukking. Kwetsbaarheid tonen betekent niet dat je over je heen laat lopen. Je kunt nog steeds je grenzen aangeven zonder dat je je weer achter je muur verstopt. Zoek de balans die bij jou past.
Bedenk wel dat ‘gemaakt’ kwetsbaar zijn niet werkt, mensen voelen dit feilloos aan.
Oefening baart kunst. Hoe vaker je jezelf kwetsbaar opstelt hoe makkelijker het wordt.

Wil je vooruit? Leren hoe je je kwetsbaar kunt opstellen? Neem contact op of boek een gratis strategiegesprek waarin ik je waardevolle tips kan geven afgestemd op jouw situatie.

Afbeelding door: Benjamin Davies


Tags

kwetsbaar opstellen, kwetsbaarheid


Misschien vind je dit ook interessant...

rust in je hoofd

rust in je hoofd

doelen bereiken

doelen bereiken
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Abonneer je op de nieuwsbrief!

>