augustus 29

introvert versus extravert

0  comments

Ben jij introvert of extravert? En de mensen in jouw team? Herken je de introverte en de extraverte types? En belangrijker… hoe ga je hiermee om?
Hieronder vertel ik je wat het betekent, hoe je introverte en extraverte mensen herkent en wat je met deze kennis kunt doen.

hoe herken je introverte mensen?

Introverte mensen komen meestal rustig over. Ze halen energie van binnenuit. Het voeren van individuele gesprekken gaat ze gemakkelijker af dan gesprekken in een groep. Ze zijn vaak wat stiller en kunnen ook zeker sociaal zijn of uit de band springen, maar dan wel gedoseerd.
Een aantal kwaliteiten van introverte mensen:
– ze kunnen goed luisteren en hebben een sterk inlevingsvermogen
– ze kunnen met focus en concentratie hun werk doen
– ze kunnen goed observeren en waarnemen
– ze hebben oog voor details
– ze denken goed na voor ze wat zeggen
– ze overwegen meerdere opties om tot een keuze te komen
– ze zijn vaak goed voorbereid

hoe herken je extraverte mensen?

Extraverte mensen komen vaak enthousiast en spontaan over en halen hun energie van buitenaf.  Ze praten gemakkelijk, ook over koetjes en kalfjes. Soms praten ze wat veel en laten de ander te weinig aan het woord.
Ze beschikken meestal over de volgende kwaliteiten.
– ze bewegen zich gemakkelijk in de groep
– ze stappen makkelijk op mensen af ook als ze die niet kennen
– ze kunnen goed uitleggen wat hun plan of idee is
– ze kunnen snel schakelen
– ze hebben oog voor de grote lijn
– ze nemen snel het voortouw in een groep
– ze kunnen snel een oordeel over een bepaalde situaties geven

simpel samengevat

Deze tweedeling in persoonskenmerken is gemaakt op basis van de wijze waarop je met de buitenwereld om gaat en waar je je energie vandaan haalt.
Extraverte personen krijgen energie van het onder anderen zijn. Zij hebben behoefte aan prikkeling van buitenaf.
Een introvert persoon is liever alleen dan in een groep en krijgt energie van op zichzelf zijn.
Vrijwel niemand is 100% introvert of 100% extravert. Een beetje nuance is dus wel op z’n plaats.
De meeste mensen hebben zowel extraverte als introverte trekken. Dit betekent dat zij in sommige situaties extravert gedrag en in andere situaties introvert gedrag kunnen vertonen, afhankelijk van de situatie waarin zij verkeren.
Wat belangrijk is is dat introvert niet beter is dan extravert of andersom. Beide hebben hun goede kanten en hun tekortkomingen.

wat kun je met deze kennis?

Het risico bestaat dat een introvert persoon in een team met extraverten nauwelijks aan bod komt omdat deze persoon nu eenmaal wat langer nadenkt voordat zij of hij iets zegt. Terwijl die persoon juist een hele waardevolle bijdrage kan leveren aan het proces.
In een team heb je vaak een combinatie van introverte en extraverte personen. En dat is goed! Het is dan mogelijk om optimaal gebruik te maken van de kwaliteiten die je in de groep hebt. Voorwaarde is wel dat deze kwaliteiten worden herkend en erkend.
Wijd eens een teamsessie aan dit onderwerp en sta stil bij de kwaliteiten en de valkuilen van beiden.
Ook in een-op-een communicatie is het goed je te realiseren met welke type mens je te maken hebt. Je verdiepen in de ander levert sowieso een betere communicatie op!

wat betekent het voor jezelf?

Zoals ik al eerder zei, introvert niet beter is dan extravert of andersom. Je bent wat je bent en dat is goed! Natuurlijk kun je als introvert persoon wel leren om iets enthousiaster te reageren. Of je kunt als extravert persoon leren beter te luisteren naar anderen.
Forceer het echter niet en probeer vooral optimaal gebruik te maken van jouw sterke kanten en let goed op jouw valkuilen.

Wil je vooruit, optimaal gebruik maken van jouw sterke kanten en die van jouw team? Neem contact op of boek een gratis strategiegesprek waarin ik je waardevolle tips kan geven afgestemd op jouw situatie.

Afbeelding door: rawpixel


Tags

extravert, introvert, leiderschap


Misschien vind je dit ook interessant...

rust in je hoofd

rust in je hoofd

doelen bereiken

doelen bereiken
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Abonneer je op de nieuwsbrief!

>