december 22

houd de zaag scherp

0  comments

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik kijk erg uit naar de feestdagen. Even afstand nemen van mijn werk, opladen en de tijd nemen voor de mensen die mij dierbaar zijn. Waarschijnlijk kijk ik daar zo naar uit omdat ik hier de laatste weken onvoldoende tijd aan heb besteed. Herken je dat?

Stephen R. Covey zegt in zijn bestseller ‘De Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap’, dat blijvend succes alleen mogelijk is door, hoe kan het ook anders, zeven “eigenschappen” na te streven: Wees proactief, Begin met het einde voor ogen, Belangrijke zaken eerst, Denk win-win, Eerst begrijpen dan begrepen worden, Creëer synergie en Houd de zaag scherp. In mijn blog van deze maand wil ik graag stilstaan bij de 7e eigenschap, die misschien wel de meest belangrijke is: Houd de zaag scherp.

wat betekent dat, houd de zaag scherp?

Covey noemt het voorbeeld in zijn boek van een houthakker die nog zoveel bomen te zagen heeft dat hij geen tijd heeft om zijn botte zaag te onderhouden. En dat terwijl een scherpe zaag er nu juist voor zorgt dat het zagen sneller en beter gaat. Bij eigenschap 7 gaat het erom dat je de tijd neemt om de zaag scherp te houden. Het gaat om het onderhouden van het belangrijkste instrument dat je hebt: jezelf!
Als je regelmatig de tijd neemt om jouw ‘instrument’ te onderhouden zul je merken dat jouw uithoudingsvermogen verbetert, je aanpassingsvermogen, scherpte, persoonlijke kracht en je plezier in het leven. Eigenschap 7 zorgt voor balans, focus, discipline en persoonlijke groei. Volgens Covey zijn er 4 dimensies waar je rekening mee moet houden: lichamelijk, spiritueel, mentaal en sociaal-emotioneel.

1 de lichamelijke dimensie

Hierbij gaat het om het in conditie houden van je lichaam door bijvoorbeeld regelmatige beweging, voldoende slaap, gezonde voeding en ontspanning. Lichamelijke activiteiten geven je meer energie om andere activiteiten te ondernemen. Maar vaak besteed je er pas aandacht aan als je ergens last van krijgt. Je ervaart bijvoorbeeld veel stress, je voelt je constant moe of je wordt te zwaar. Als je de zaag scherp houdt doe je aan preventie, je voorkomt dat je in dit soort situaties terechtkomt.

2 de spirituele dimensie

Bij deze dimensie draait het om richting geven aan je leven. Trouw zijn aan jouw persoonlijke missie, jouw ‘why’. Het gaat om jouw bron van inspiratie. Hoe je komt tot spirituele vernieuwing is voor ieder mens anders. Sommige mensen halen hun inspiratie uit het luisteren naar muziek of wandelen in de natuur. Anderen halen het uit religie en weer anderen uit lezen of mediteren. Spirituele vernieuwing helpt je te ontdekken wie je bent, tot rust te komen en eventuele innerlijke conflicten op te lossen.

3 de mentale dimensie

Je geest in goede conditie houden, dat is waar het hier om gaat. Je hersens laten werken dus! Dat kun je doen door veel te lezen, door visualiseren, schrijven, organiseren en plannen maken.

4 de sociale-emotionele dimensie

Waar de lichamelijke, spirituele en mentale dimensie sterk samenhangen met eigenschappen 1, 2 en 3 (Wees proactief, Begin met het einde voor ogen, Belangrijke zaken eerst), draait de vierde dimensie om eigenschappen 4, 5 en 6 (Denk win-win, Eerst begrijpen dan begrepen worden, Creëer synergie). In deze dimensie staan we in relatie met anderen. Hoe beter je iemand begrijpt, hoe meer je gemeenschappelijke win/win ideeën kunt zien en hoe hoger de synergie is. Het vereist veel oefening om de ander te begrijpen. Sociaal-emotionele vernieuwing ontwikkel je dus in de dagelijkse omgang met anderen.

één? of alle vier?

Je kunt deze 4 dimensies zien als poten onder een stoel. Je zult aan alle vier aandacht moeten besteden, want met één of twee wankele poten valt je stoel om. Waarschijnlijk presteer jij prima op enkele van deze dimensies, maar zijn ze in evenwicht? Het is goed om dat eens bij jezelf na te gaan. Wat doe je al goed en waar zou je nog wat kunnen ontwikkelen en verbeteren? Maak vervolgens een lijst van alle dingen die jij (nog meer) kunt doen op het gebied van lichamelijke, spirituele, mentale en sociaal-emotionele vernieuwing. En plan deze activiteiten ook in je agenda. Voor degenen die het boek van Covey kennen, het scherp houden van de zaag is niet dringend maar wel belangrijk. Het zou dus een prominente plek moeten innemen in jouw agenda. En het bevindt zich ook nog eens in jouw cirkel van invloed. Dus…..wat houdt je tegen?!

Wil je vooruit, weten hoe je jouw zaag scherp houdt? Neem contact op of boek een gratis strategiegesprek waarin ik je waardevolle tips kan geven afgestemd op jouw situatie.

Afbeelding door:  sneaky elbow 


Tags

houd de zaag scherp, leiderschap


Misschien vind je dit ook interessant...

rust in je hoofd

rust in je hoofd

doelen bereiken

doelen bereiken
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Abonneer je op de nieuwsbrief!

>