mei 3

hoe nieuwsgierig ben jij?

0  comments

Kleine kinderen zijn super nieuwsgierig en stellen heel veel vragen. Ze willen steeds nieuwe dingen leren en ontdekken. Helaas hebben velen van ons dat afgeleerd. Als je als volwassene nieuwsgierig bent komt dat al snel opdringerig over. Maar waarom eigenlijk? Zonder nieuwsgierigheid kom je niet vooruit. Je staat niet open voor nieuwe kansen, uitdagingen en interesses. Er is helemaal niks mis mee om een beetje nieuwsgierig te zijn!

wat bedoel ik met nieuwsgierig?

Met nieuwsgierig bedoel ik ‘verlangend om iets te weten of waar te nemen’.
Ik heb het over ontdekken en leren. Een open mindset en een geïnteresseerde houding waarmee je jezelf, anderen en het leven tegemoet treedt. Het gaat om écht luisteren naar een ander.
Nieuwsgierigheid is zoeken naar nieuwe kennis, ervaringen en mogelijkheden. Het is openstaan voor andere perspectieven.

Vaak wordt nieuwsgierigheid gebruikt in een negatieve zin, een nieuwsgierig aagje bijvoorbeeld. Daarmee bedoelen we iemand die over van alles weten wil waar die niets mee te maken heeft. Daar heb ik het dus niet over.

waar is nieuwsgierigheid goed voor?

Nieuwsgierige mensen presteren beter op het werk, zijn creatiever, hebben een beter probleemoplossend vermogen, komen makkelijker in een toestand van flow en staan meer open voor ervaringen.
Nieuwsgierigheid verbetert de relatie met jezelf. Je ontdekt waar je kracht of je talent ligt. En je kunt daardoor doen wat jij leuk vindt en waar je van groeit.
Het verbetert ook de relatie met anderen als je in staat bent oprechte belangstelling en interesse te tonen. Nieuwsgierige mensen leggen makkelijker sociale contacten.
Nieuwsgierigheid maakt je gelukkiger. Nieuwsgierigen halen plezier uit nieuwe ervaringen en kennis. Dat geeft ze een gevoel van verrijking en zinvolheid en dat geeft een duurzaam en stabiel geluksgevoel.
Het is ook goed voor je hersenen. De mentale oefening die nieuwsgierigheid met zich meebrengt maakt je hersenen sterker.
Een nieuwsgierige mentaliteit kan je helpen om beter om te gaan met negatieve situaties of afwijzing.
Het afnemen van nieuwsgierigheid blijkt bovendien een van de eerste signalen van depressie.

Redenen genoeg dus om nieuwsgierig te zijn!

hoe doe je dat, nieuwsgierig blijven?

Stel vooral (open) vragen. Waarom? Hoe zit dat? Hoe kan ik dat leren? Hoe kan ik dit veranderen? ‘Domme vragen’ bestaan niet!
Zie leren als iets leuks. Sta open om iets nieuws te leren of juist iets af te leren.
Sta open om van gedachten te veranderen.
Twijfel je? Ga op onderzoek uit! Vind niets vanzelfsprekend.
Probeer dingen te doen waarvan je niet weet hoe je ze moet doen. Blijf jezelf uitdagen. En sta jezelf toe om fouten te maken.
Ga eens na wie jij kent die altijd nieuwsgierigheid uitstraalt, die écht luistert en kijkt, die openstaat voor andere perspectieven en zichzelf uitdaagt om te blijven leren? Wat doet deze persoon en wat kun je van haar/hem leren?

is nieuwsgierigheid altijd goed?

Je gaat te ver als je je bemoeit met zaken waar je niets mee te maken hebt of wanneer je een ander door jouw nieuwsgierige houding hindert of benadeelt.
En als je je makkelijk laat meelokken door het onbekende, kun je je ook blootstellen aan gevaar. Het bevredigen van je nieuwsgierigheid weegt natuurlijk niet op tegen het behouden van je gezondheid of zelfs je leven.

 

Wil je vooruit, ben je nieuwsgierig naar wat ik voor jou kan betekenen? Neem contact op voor een gratis adviesgesprek waarin ik je waardevolle tips kan geven afgestemd op jouw situatie.

 

Afbeelding door:  Gary Butterfield 


Tags

leiderschap, nieuwsgierig blijven, nieuwsgierigheid


Misschien vind je dit ook interessant...

rust in je hoofd

rust in je hoofd

doelen bereiken

doelen bereiken
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Abonneer je op de nieuwsbrief!

>