januari 24

hoe ga je om met weerstand?

0  comments

Ken je dat? Je wilt een verandering doorvoeren die superbelangrijk is voor jouw team en voor de organisatie. Je bent enthousiast over het plan, je hebt het heel zorgvuldig voorbereid en je hebt veel aandacht besteed aan de communicatie. En toch schiet een aantal mensen gigantisch in de weerstand!
Het is niet het leukste onderdeel van jouw baan als leidinggevende, maar omgaan met weerstand hoort er nu eenmaal bij helaas. Hoe ga jij hiermee om?

weerstand is normaal

“Dit is nu al de zoveelste verandering.”, “Dit hebben we al eens geprobeerd!” of “Het was toch prima zo? Waarom moet het nu anders?”. Bij veranderingen is weerstand heel normaal. Of het nu gaat om de implementatie van een nieuw systeem of werkwijze of om een reorganisatie… vrijwel iedere verandering roept weerstand op. En dat is lastig, zeker als jij verantwoordelijk bent voor die verandering en de tijdige uitvoering daarvan.

wat zit erachter?

Wat voor de één een kans is, is voor de ander een bedreiging. De één gaat dus wel mee en de ander verzet zich tegen de verandering. Of ze zeggen ja en doen nee.
Achter de weerstand zitten belangen en emoties die mensen in eerste instantie niet laten zien. Het kan zijn dat iemand zich zorgen maakt, zich onzeker voelt of niet begrepen. Kan ik straks nog wel meekomen? Vind ik mijn werk straks nog wel leuk? Bestaat mijn baan nog? Waarom is dit eigenlijk nodig? Het kan van alles zijn, maar de werkelijke reden is vaak niet meteen duidelijk.

wat kun je doen?

Het is belangrijk om te achterhalen wat er speelt. Je te verplaatsen in de ander. Maar hoe doe je dat?
Ga het gesprek aan! Neem de tijd om te achterhalen wat de achterliggende bezwaren en gevoelens zijn. Maak het bespreekbaar en onderzoek met elkaar hoe je de zorg kan wegnemen, hoe het wel voor iemand kan werken.
Mensen zijn bereid te veranderen als ze begrijpen waarom de verandering noodzakelijk is, wat het doel is en wat het voor hen betekent. Als ze betrokken zijn bij de verandering en ze de tijd en de middelen krijgen die nodig zijn om op de nieuwe manier te kunnen werken. Neem kleine stappen zodat er vertrouwen ontstaat.

wat doet weerstand met jou?

Het is goed om ook hierbij stil te staan. Wat gebeurt er als jij weerstand tegenkomt? Ga je ertegenin, negeer je het of heb je oog voor wat er achter de weerstand schuilgaat?
Omgaan met weerstand kan frustrerend en uitputtend zijn. Je moet er hard aan trekken, je wordt er moe van en verliest misschien wel je geduld.
Misschien ben je iets té resultaatgericht? Of schiet je in de overtuigmodus en ga je oplossingen en argumenten aandragen om je plan nog beter te onderbouwen. De kans is groot dat de weerstand daardoor alleen maar zal toenemen.
Goed omgaan met weerstand draait om begrip. Oog hebben voor de menselijke kant. Verandering brengt nou eenmaal onzekerheid met zich mee. Accepteer dat weerstand erbij hoort en onlosmakelijk verbonden is met verandering.

Wil je vooruit, leren hoe je beter met weerstand kunt omgaan? Neem contact op of boek een gratis strategiegesprek waarin ik je waardevolle tips kan geven afgestemd op jouw situatie.

Afbeelding door:  Andre Hunter 


Tags

leiderschap, weerstand


Misschien vind je dit ook interessant...

rust in je hoofd

rust in je hoofd

doelen bereiken

doelen bereiken
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Abonneer je op de nieuwsbrief!

>