juli 15

go with the flow!

2  comments

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je werk haast vanzelf gaat. Je bent volledig geconcentreerd, je vergeet de tijd en wordt meegesleept door de taak waar je mee bezig bent. Een heerlijk gevoel! In de psychologie wordt dit gevoel ook wel “flow” genoemd. Hoe mooi zou het zijn wanneer je dit gevoel vaker kunt bereiken en gerichter kunt inzetten? Wat is flow en hoe kan het bereikt worden?

wat is flow?

De term flow komt voort uit onderzoek naar optimaal functioneren. Mensen die geïnterviewd werden vertelden dat het op beslissende momenten leek alsof er water door hen heen stroomde en ze zich alleen maar hoefden te laten gaan. De tijd wordt niet meer goed waargenomen. Het gevoel van zelfbewustzijn wordt verloren. Je bent één met het moment en de stem in je hoofd die normaal gesproken constant commentaar levert vervaagt. Mensen ervaren tijdens momenten van flow een gevoel van totale controle, er kan niks misgaan!
De Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi, een van de grondleggers van de positieve psychologie, omschrijft dat mensen het gelukkigst zijn wanneer ze in staat van opperste concentratie zijn en daardoor volledig opgaan in de activiteit of handeling die ze uitvoeren…. Flow!
Csikszentmihalyi heeft het flow model ontwikkeld. Hierin omschrijft hij acht emotionele gemoedstoestanden waarin iemand zich kan bevinden tijdens het uitvoeren van een taak of activiteit. Dit gebeurt aan de hand van de twee factoren, “uitdaging” en “vaardigheid”, die tegen elkaar worden uitgezet. Wanneer uitdaging én vaardigheid heel laag zijn is sprake van Passiviteit (apathy): onverschilligheid en gebrek aan interesse. Daar wil je niet terechtkomen!
Bij grote uitdaging en hoge vaardigheid kan Vloeiend vermogen (flow) zich ontwikkelen: een mentale toestand waarbij men zich volledig focust op de activiteit of taak, waardoor deze met succes wordt uitgevoerd.

wat kun je doen om flow te bevorderen?

De belangrijkste factoren voor het bevorderen van flow zijn:
• Duidelijke doelen
Je hebt een duidelijk doel nodig en moet weten hoever je bent met het bereiken van dat doel. Het is bovendien belangrijk om grote doelen op te delen in kleinere doelen.
• Waardevolle activiteiten
De activiteiten die je doet moeten waardevol voor je zijn, je moet er het nut van inzien. Het gevoel van betrokkenheid bij je werk is noodzakelijk om in flow te komen.
• Balans tussen uitdaging en vaardigheden
Er moet een goede balans zijn tussen uitdagingen van de activiteiten en de vaardigheden die je hebt. Het soort activiteiten waarbij flow komt kijken is niet te makkelijk, maar ook niet te moeilijk. Steeds zoeken naar nieuwe uitdagingen dus zodra je het idee hebt dat je de huidige taken onder controle hebt.
• Goede feedback
Het is belangrijk om te weten of je je taken goed doet of niet. Een goede terugkoppeling tussentijds en na afloop van de uitgevoerde taken en activiteiten dus. Wie geen feedback krijgt op zijn werk, kan moeilijk in flow komen.

Helaas horen routineklussen ook bij het werk en kunnen we niet altijd in de flow komen. Je kunt wel, nu je weet wat flow is en hoe je het kunt bereiken, gericht op zoek gaan naar meer flow-ervaringen. Je weet nu ook wat je kunt verbeteren om niet alleen meer plezier in je eigen werk te krijgen, maar ook in dat van je medewerkers.

Wil je vooruit, vaker flow creëren? Neem contact op of boek een gratis strategiegesprek waarin ik je waardevolle tips kan geven afgestemd op jouw situatie.

Afbeelding door: Enrique Ortega Miranda


Tags

flow


Misschien vind je dit ook interessant...

rust in je hoofd

rust in je hoofd

doelen bereiken

doelen bereiken
  • […] creatiever, hebben een beter probleemoplossend vermogen, komen makkelijker in een toestand van flow en staan meer open voor ervaringen. Nieuwsgierigheid verbetert de relatie met jezelf. Je ontdekt […]

  • […] creatiever, hebben een beter probleemoplossend vermogen, komen makkelijker in een toestand van flow en staan meer open voor ervaringen. Nieuwsgierigheid verbetert de relatie met jezelf. Je […]

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Abonneer je op de nieuwsbrief!

    >