april 5

gezonde stress vs. ongezonde stress: wat kan je zelf doen?

1  comments

Stress hoort bij het (werkzame) leven. Een stressvolle situatie houdt je brein scherp. Het helpt mij bij het focussen wanneer ik bijvoorbeeld een deadline moet halen of een presentatie moet geven. Dus .… stress is goed! Maar wanneer is stress dan niet gezond meer?  En wat kun jij er aan doen? Stress is ongezond als je te lang die spanning voelt en je geen tijd neemt voor ontspanning. Van te lang te veel stress krijg je klachten. Het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Neem je die tijd niet dan zorgt dat voor overbelasting en uitputting. In het uiterste geval kun je overspannen of burn-out raken.

ziekteverzuim door stress

Maar liefst 36% van het werk gerelateerde ziekteverzuim ontstaat door werkstress (TNO). De belangrijkste oorzaken zijn hoge werkdruk (te veel of te moeilijk werk), te makkelijk werk, weinig autonomie, ongewenst gedrag, niet gewaardeerd worden, een slechte relatie of een conflict met je leidinggevende of een collega of onzekerheid over de toekomst van je baan.

wat kun je doen tegen stress?

Ervaar je stress op je werk, dan is het belangrijk dat je nagaat waar dit vandaan komt. Mogelijk kun je dit bespreekbaar maken en de situatie veranderen.

Er zijn gelukkig nog veel meer dingen die je kunt doen of kunt leren. Hier is de top 10:

 1. stel haalbare doelen (lees hier hoe)
 2. focus en stel prioriteiten
 3. zeg eens wat vaker nee
 4. leer accepteren
 5. neem op tijd je rust
 6. praat of schrijf het van je af
 7. ga meer bewegen
 8. eet en drink gezond eten
 9. zorg voor voldoende slaap
 10. ga leuke dingen doen!

Wil je vooruit, heb je behoefte aan meer rust in je hoofd en heb je hulp nodig? Neem contact op of boek een gratis strategiegesprek waarin ik je waardevolle tips kan geven afgestemd op jouw situatie.

Afbeelding door: Sharon Wright


Tags

gezonde stress, ongezonde stress, stress


Misschien vind je dit ook interessant...

rust in je hoofd

rust in je hoofd

doelen bereiken

doelen bereiken
 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Abonneer je op de nieuwsbrief!

  >