maart 4

hoe voorkom je dat die aap op jouw schouder terecht komt?

0  comments

Het is mij ook zo vaak overkomen…. Een van mijn medewerkers komt binnen met een probleem, we hebben een goed gesprek en als hij/zij weg is dringt het tot me door…. Ik heb de aap overgenomen! Ergens in het gesprek heb ik gezegd: ‘Laat mij er maar even naar kijken!’ of ‘Ik neem wel even contact op met die afdeling!’. Alsof er niet al tig dingen op mijn to-do lijstje stonden. Niet handig!
Maar waarom is het eigenlijk niet handig en hoe voorkom je dat die aap op jouw schouder terecht komt?

waarom is het niet handig?

Dat het voor jou niet handig is alle problemen van de wereld op je nek te nemen hoef ik je denk ik niet uit te leggen. Waarschijnlijk doe je het met de beste bedoelingen, om het proces te versnellen en je medewerker te helpen.
Maar als jij vertelt wat er moet gebeuren of het zelfs overneemt leert jouw medewerker niet hoe hij/zij het zelf kan oplossen. Je ontneemt mensen de mogelijkheid tot inzichten te komen, verantwoordelijkheid te nemen en te groeien. De volgende keer komen ze dus weer met een soortgelijk probleem bij jou. En dat is vast niet jouw bedoeling!

mag ik dan niet meer helpen?

Ja, natuurlijk wel! Je helpt jouw medewerkers (en jezelf) door de verantwoordelijkheid bij hen te laten en ze te leren hoe ze zelf stappen kunnen zetten om hun probleem aan te pakken. En mogelijk is jouw hulp daarbij toch nog nodig. Geen probleem!

GROW-model

Zoal ik al aangaf werd ik regelmatig met de problemen van anderen opgezadeld. Of beter gezegd, ik liet mij ermee opzadelen! Totdat ik het GROW-model ging gebruiken. Er kwamen geen nieuwe apen meer bij! De gesprekken die ik had verliepen beter en meer gestructureerd. Mijn medewerkers kwamen veel minder vaak met problemen bij mij en als ze kwamen hadden ze zelf al geprobeerd het op te lossen.
Het GROW-model is een simpel proces om problemen op te lossen, dat eind vorige eeuw in het Verenigd Koninkrijk is ontwikkeld voor corporate coaching.

GROW staat voor: Goal, Reality, Obstacles/Options en Way Forward.

Deze vier onderwerpen loop je in het gesprek een voor een langs. Jij ondersteunt door het stellen van (open) vragen en door goed te luisteren. Jouw medewerker doet het werk. Hij/zij verheldert het probleem, komt met ideeën en oplossingen en is zelf verantwoordelijk voor het gewenste resultaat.

Goal – doel

Stap één is het vaststellen van het doel.
Wat wil je bereiken? Waarom is dat belangrijk? Hoe moet de situatie eruitzien wil jij tevreden zijn? Hoe meet je of je jouw doel hebt bereikt?

Reality – stand van zaken

Stap twee is het verkennen van de actuele situatie.
Hoe ziet de situatie er nu uit? Waarom is dat problematisch? Wat heb je al ondernomen? Wat werkte wel en wat niet? Wat heeft je tegengehouden om andere dingen te proberen?

Options/Obstacles – opties en obstakels

Het doel van deze stap is het genereren van ideeën die een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing van het probleem.
Welke opties zie je? Wat zijn de voor- en nadelen? Welke zal je het meeste voldoening geven? Welke obstakels kun je tegenkomen en wat kun je daaraan doen?

Way forward – acties

De vierde en laatste stap is het komen tot een afrondende conclusie en bijbehorende acties.
Wat ga je nu doen? Hoe voel je je bij de gedachte dit te gaan doen? Heb je hulp nodig en hoe krijg je die?

werkt het voor alle problemen?

Omdat het GROW-model uitgaat van een doel werkt het voor alle doel/resultaat gerelateerde problemen. Of het nou op het zakelijke gebied is of op het gebied van sport bijvoorbeeld. Ook in teamverband is dit model goed te gebruiken. Het model is minder geschikt voor zaken als loopbaanadvies of filosofische vragen.
Daarnaast is het goed als jij als coachende manager ook af en toe voor een andere aanpak of model kiest.

En tot slot, een probleem hoeft niet altijd opgelost te worden. Accepteren of loslaten kan ook een hele goede manier zijn om met een probleem om te gaan!

Wil je vooruit, leren hoe kunt voorkomen dat die apen op jouw schouder landen? Neem contact op of boek een gratis strategiegesprek waarin ik je waardevolle tips kan geven afgestemd op jouw situatie.


Tags

GROW, overnemen, verantwoordelijkheid


Misschien vind je dit ook interessant...

rust in je hoofd

rust in je hoofd

doelen bereiken

doelen bereiken
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Abonneer je op de nieuwsbrief!

>