augustus 13

focus en aandacht helpen jou

0  comments

Herken je dit? Je bent wel in staat om een helder doel te benoemen, maar lukt het je niet om hier met je aandacht bij te blijven. Je bent bij het minste of geringste afgeleid. Je hebt geen focus.
Je moet eigenlijk een rapport afmaken, maar je beantwoordt toch eerst die e-mail die net binnenkomt.
Focus en aandacht kunnen jou helpen. En mij ook! Als ik dingen spannend vind of ik heb er geen zin in dan is mijn (onbewuste) strategie: afleiding zoeken. Onderstaande uitleg en tips helpen mij. Ik hoop dat jij er ook je voordeel mee kunt doen.

waarom is focus belangrijk?

Het kost energie om iets in beweging te zetten. Laat je je afleiden en ga je daarna weer verder met de taak waar je eigenlijk aan zou moeten werken kost dat dus iedere keer opnieuw energie.
Als je echter in staat bent al je energie te richten op één taak en die ook af te maken dan concentreer je je aandacht en dat geeft veel rust in je hoofd. Je zorgen, stress en frustraties verdwijnen naar de achtergrond. Je bent in staat sneller en kwalitatief beter werk af te leveren. En wie wil dat nou niet?

waarom laten we ons zo makkelijk afleiden?

Afleiding ligt altijd op de loer: telefoon, pratende collega’s, sociale media of je eigen gedachten. Moderne technologie is ontworpen om onze aandacht te vangen én vast te houden. Je moet wel erg stevig in je schoenen staan om deze afleiding te weerstaan. Soms vluchten we in de afleiding omdat we bang zijn voor wat ons écht te doen staat.  Als je afleiding inzet als strategie om van dat vervelende gevoel af te komen, is het goed om je daarvan bewust te worden. Het helpt je namelijk niet verder.

wat kun je doen om meer focus te krijgen?

Bedenk wat echt belangrijk voor je is
Je kunt je beter focussen als je bezig bent met iets dat waarde voor je heeft, iets dat je motiveert. Op het moment dat je gemotiveerd bent is het makkelijker om een taak af te maken. Ook als het iets is wat je minder leuk vindt; wat zijn de voordelen als je deze taak afmaakt?

Stel prioriteiten
Prioriteren is ‘de juiste dingen op het juiste moment doen’. Maar wat is juist?
Wat kan helpen is de prioriteitenmatrix van Eisenhower. Hierbij stel je eerst vast wat belangrijk/onbelangrijk en urgent/niet urgent is.
Belangrijk: dit moet afgerond worden, als je het niet doet ontstaan er problemen.
Onbelangrijk: het heeft geen ernstige gevolgen wanneer je deze actie niet uitvoert.
Urgent: het moet vandaag, c.q. deze week gebeuren.
Niet urgent: het maakt niet uit wanneer je de taak uitvoert.

Taken van de eerste prioriteit zijn urgent en belangrijk. Direct doen dus.
Taken van de tweede prioriteit zijn belangrijk maar niet urgent. Je hebt nog even de tijd. Plan het in en begin er tijdig mee.
Taken van de derde prioriteit zijn urgent maar niet belangrijk. Dit is een lastige combinatie. Dit zijn vaak de taken die urgent en dringend worden gepresenteerd door anderen, maar niet binnen jouw verantwoordelijkheid vallen. Mee oppassen dus!
Taken van de laagste prioriteit zijn niet belangrijk en niet urgent. Niet doen, tenzij je veel tijd over hebt.

Deel je tijd goed in
Kies vooraf (liefst de dag ervoor) wat je wilt gaan doen. Plan dat in en doe dat het eerst. Deel je dag in in blokken. Beperk je tijd op internet en social media tot vaste momenten. Ook voor het bijhouden van je mailbox reserveer je een blok.
Na een blok geconcentreerd werken van bijvoorbeeld dertig minuten neem je een pauze van vijf minuten voor een kopje koffie of thee. Zet je wekker! Na een aantal van deze blokken neem je een langere pauze waarin je even een frisse neus haalt of wat ademhalings- of concentratieoefeningen doet.

Haal de afleiding weg
Zorg ervoor dat het geluid van je telefoon uitstaat en leg ‘m weg. Zet de melding van nieuwe e-mails op je computer uit. Mochten er afleidende gedachten bij je opkomen waar je iets mee moet, schrijf ze dan op voor later. Hierdoor kun je snel weer verder gaan met de taak waar je mee bezig bent.

Er wordt vaak gezegd dat wat je aandacht geeft groeit. Richt daarom je aandacht, tijd en energie op de dingen waarvan je wilt dat ze groeien -> focus!
Wil je vooruit? Leren hoe je focus aanbrengt? Neem contact op of boek een gratis strategiegesprek waarin ik je waardevolle tips kan geven afgestemd op jouw situatie.

Afbeelding door: Stefan Cosma


Tags

aandacht, focus


Misschien vind je dit ook interessant...

rust in je hoofd

rust in je hoofd

doelen bereiken

doelen bereiken
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Abonneer je op de nieuwsbrief!

>