april 2

doelen stellen: waarom zou ik dat doen?

1  comments

Lewis Carroll, De avonturen van Alice
Alice: ‘Zoudt u mij misschien kunnen zeggen welke kant ik uit moet gaan?’
‘Dat hangt er nogal van af waar je heen wilt,’ zei de Kat.
‘Het kan me niet schelen waar ik heen ga,’ zei Alice.
‘Dan geeft het ook niet veel welke kant je uit gaat,’ zei de Kat.
‘Zolang ik ergens terecht kom,’ voegde Alice er ter verduidelijking aan toe.
‘O, je komt zeker wel ergens,’ zei de Kat, ‘als je maar lang genoeg loopt.’

In veel organisaties is het stellen van doelen heel normaal. Deze doelstellingen beschrijven bijvoorbeeld wat het bedrijf wil bereiken in termen van marktaandeel, groei en winstgevendheid.

maar waarom heb ik als persoon eigenlijk doelen nodig?

Als je een doel hebt is de kans op succes groter. Zonder doelen om na te streven, sta je stil. Dan groei je niet meer. Een doel zorgt ervoor dat dat je je grenzen opzoekt en oprekt. Wat je niet benoemt kun je ook niet bereiken. Heb je dromen die je graag wilt realiseren? Dan helpen doelstellingen deze dromen tot werkelijkheid te maken.

en hoe doe je dat, doelen stellen? Wat is een goed doel?

Een doel moet aantrekkelijk zijn en passen bij jouw waarden, dus aansluiten op wat jij belangrijk vindt. Je moet niet te veel tegelijk willen en het doel moet ook niet te ver in de toekomst liggen.

Wat dan wel? Wanneer je doelen stelt voor je eigen ontwikkeling hoef je niet super kritisch te zijn. Je bent bezig met persoonlijke doelstellingen, niet met bedrijfsdoelstellingen. Een iets vager doel is dus geen probleem zolang het je maar houvast biedt. Je doel is in ieder geval positief geformuleerd en bepaalt de richting. Een voorbeeld van een persoonlijk doel is: ik wil een goede balans tussen privé en werk of ik wil 10 kilo afvallen.

Neem vervolgens kleine, overzichtelijke, haalbare en uitdagende stappen richting jouw doel. Op die manier boek je elke keer (kleine) resultaten en blijf je vooruitgang zien. Vergeet vooral niet om je successen te vieren en stuur indien nodig bij!

Wil je hulp bij het bepalen van jouw aantrekkelijke, uitdagende en haalbare doel? Of wil je aan de slag en stoppen met het uitstellen van  het formuleren of behalen je doelen? Neem contact op voor een vrijblijvend intake gesprek.

Afbeelding door: Nicole Baster


Tags

doelen, doelen stellen


Misschien vind je dit ook interessant...

rust in je hoofd

rust in je hoofd

doelen bereiken

doelen bereiken
  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Abonneer je op de nieuwsbrief!

    >