november 15

accepteren… dat kun je leren!

1  comments

“Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien.”
Franciscus van Assisi

Als je iets wilt veranderen in je leven moet je op enig moment een keuze maken. Je wilt immers een doel bereiken. Je kunt je allereerst afvragen of je de situatie kunt veranderen. Is weggaan misschien een optie? Of, en dat is misschien wel de lastigste van de 3 keuzes, kun je het accepteren?
Er wordt ook wel gezegd dat het leven eenvoudiger en mooier wordt als je het kunt accepteren. Maar hoe doe je dat?

wat is accepteren?

Er gebeurt van alles in je leven. Soms maak je fijne dingen mee en soms vervelende dingen. Daar kun je weinig aan veranderen. Je vindt rust en vrijheid als je, ook als het tegenzit, het leven kunt aanvaarden zoals het is.
Veel mensen blijven vechten tegen situaties waar ze geen invloed op hebben. Ze proberen iets te veranderen dat niet te veranderen is. Dat kost veel energie en levert niets op.
Accepteren betekent dat je je openstelt voor wat er is. Je hoeft het niet fijn te vinden, maar je verzet je niet. Acceptatie is geen zwaktebod. Het betekent niet dat je passief wordt of dat je opgeeft.

waarom is acceptatie belangrijk?

Mensen willen liever geen negatieve gevoelens hebben. Door bijvoorbeeld hard te gaan werken of door te gaan drinken proberen we die gevoelens uit de weg te gaan. Dit is echter geen oplossing. Het blijkt dat je pas aan deze negatieve gevoelens kunt gaan werken wanneer je ze toelaat, wanneer je ze accepteert. Hoe harder je ze wegdrukt, hoe heftiger ze terugkomen.
Als je een situatie of een gevoel accepteert geeft dat helderheid, je krijgt een meer realistisch beeld.
Acceptatie brengt ook ontspanning. Je hoeft niet meer te vechten, je voelt de weerstand niet meer.

wat kun je doen?

– Probeer te herkennen wanneer je niet accepteert. Wat accepteer je niet? Wat doe je dan? En wat voel je?

– Als je merkt dat je gevoelens van teleurstelling, boosheid of verdriet ervaart, ga dan eens de confrontatie aan. Observeer deze vervelende gevoelens en druk ze niet weg. Probeer te zien wat er werkelijk aan de hand is en wat je daarbij denkt.

– Neem regelmatig een moment rust. Sta even stil, leef in het nu, kom tot jezelf, mediteer, schrijf van je af.

– Verzet je niet tegen iets wat je niet kunt veranderen. Vaak weet je dat je iets niet kunt veranderen, maar blijf je er in gedachten toch mee bezig. Dit kost veel energie en veroorzaakt stress.

– Dingen die in het verleden zijn gebeurd kun je niet meer veranderen. Leer van je fouten en richt je op de toekomst. Daar heb je wel invloed op.

– Wanneer je vaak teleurgesteld bent, kijk dan eens goed naar je verwachtingen. Misschien wordt het tijd om deze bij te stellen. En kijk naar de dingen die wel goed zijn.

– Wees je bewust van ‘automatische’, vaak negatieve gedachten (“Dat heb ik weer!”) en probeer er niet in mee te gaan.

Acceptatie is moeilijk, het is een proces. Geef jezelf de tijd om hiermee te oefenen.
Wil je vooruit? Leren hoe je je leven eenvoudiger en mooier maakt door het te accepteren? Neem contact op of boek een gratis strategiegesprek waarin ik je waardevolle tips kan geven afgestemd op jouw situatie.

Afbeelding door: Zac Durant


Tags

acceptatie, accepteren


Misschien vind je dit ook interessant...

rust in je hoofd

rust in je hoofd

doelen bereiken

doelen bereiken
  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Abonneer je op de nieuwsbrief!

    >