september 21

5 tips voor werkgeluk

0  comments

Er is veel aandacht voor werkgeluk. En terecht! Werkgeluk is niet alleen heel fijn voor medewerkers, maar ook voor organisaties. Meer werkgeluk betekent betere kwaliteit van het werk, lager ziekteverzuim en minder verloop. Gelukkige medewerkers zijn 10 tot 12% productiever dan medewerkers die niet blij worden van hun werk!
Als leidinggevende heb je grote invloed op het werkgeluk en de bevlogenheid van je medewerkers. Maar wat kun jij doen om het werkgeluk van jouw medewerkers te bevorderen?

wat is werkgeluk?

Werkgeluk is iets individueels. Wat jou gelukkig maakt in je werk, hoeft niet voor mij te gelden en andersom. Er is wel een aantal elementen te benoemen dat bijdraagt aan werkgeluk:
– plezier hebben in je werk en het ervaren van andere positieve gevoelens als trots, inspiratie, dankbaarheid en interesse
– het behalen van resultaten in je werk, het zien van vooruitgang en groei.
– het ervaren van verbinding met collega’s, klanten en met je leidinggevende.
– het ervaren van zingeving, het gevoel verschil te kunnen maken.
Werkgeluk is dus meer dan gewoon plezier in je werk.

wie moet zorgen voor werkgeluk?

Omdat jij de enige bent die weet wat jou gelukkig maakt ben je in eerste instantie ook zelf verantwoordelijk voor jouw werkgeluk. Het is aan jou werk te zoeken dat bij je talenten past en om een organisatie te kiezen die bij je waarden past.
De organisatie kan werkgeluk natuurlijk wel faciliteren en kan het ook wegnemen.
Veiligheid is een eerste vereiste voor werkgeluk. Fysieke veiligheid, maar ook emotioneel en mentaal. Het gaat dus niet alleen om veilig gedrag en het werken met veilige en goedgekeurde middelen. Er moet ook een omgeving zijn waar mensen zich veilig genoeg voelen om te zeggen wat belangrijk voor ze is.
Het is van belang een organisatie handelt naar haar kernwaarden. Eerlijke en gelijke beloning draagt ook bij aan werkgeluk. Heldere communicatie, adequate besluitvorming, haalbare targets, goede samenwerking…. allemaal zaken die bijdragen aan werkgeluk.

wat kan ik als manager doen?

Goede managers kunnen bijdragen aan een hoge mate van bevlogenheid en werkgeluk. Zorg dat er naast resultaten en inhoud ook aandacht is voor de persoon en voor het team. Zorg dat mensen kunnen doen waar ze goed in zijn. Maak het werk interessant, zorg voor voldoende uitdaging en afwisseling. Het is belangrijk om een werksfeer te creëren waar mensen zich veilig voelen om zich uit te spreken. Ook de volgende 5 tips kunnen jou helpen werkgeluk te bevorderen.

5 tips voor het bevorderen van werkgeluk

1. regelruimte
Hoe meer medewerkers het gevoel hebben dat ze hun eigen werk kunnen indelen, hoe tevredener ze zijn. Zelfs de kleinste hoeveelheid regelruimte kan al zorgen voor gelukkigere medewerkers.
Zorg dus voor die regelruimte, bijvoorbeeld op het gebied van werktijden of de manier waarop ze hun werk inrichten en uitvoeren.

2. vertrouwen
Soms is het als leidinggevende moeilijk om los te laten. Als jij echter vertrouwen hebt in jouw medewerkers zorgt dat er niet alleen voor dat ze tevreden zijn, maar ze worden ook gestimuleerd om het beste uit zichzelf te halen. Het helpt als je mensen eigen verantwoordelijkheid geeft en niet de hele dag loopt te controleren en te sturen.

3. waardering
Laat je medewerkers weten dat je ze waardeert. Dat kan op verschillende manieren. Geef een complimentje of een kleine attentie. Of organiseer een teamuitje of borrel. Een goede sfeer in het team draagt ook bij aan het werkgeluk.

4. feedback
Feedback draagt bij aan de tevredenheid. Niet alleen waardering is belangrijk en benoemen dat iemand het goed doet, maar het is ook belangrijk om aan te geven hoe iemand zijn of haar prestaties of gedrag kan verbeteren. Uiteraard wel op een op een constructieve manier. Je medewerkers kunnen met jouw feedback aan de slag om zich verder te ontwikkelen en dat werkt weer motiverend.

5. luisteren
Het is belangrijk dat je medewerkers zich gehoord voelen. Geef hen dus ook de ruimte om feedback te geven en eventuele problemen te bespreken. En doe daar indien mogelijk ook iets mee! Neem kleine ergernissen en ongemakken liefst direct weg.

Werkgeluk is maatwerk en het is iets waar je in moet blijven investeren. Je doet er goed aan om regelmatig aan je medewerkers te vragen wat zij nodig hebben. Maak het tot een standaard onderwerp tijdens jullie overleggen.
En hoewel een medewerker zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar werkgeluk, kan de organisatie en jij als leidinggevende daar wel degelijk een belangrijke bijdragen aan leveren.

Wil je vooruit, werken aan het werkgeluk van jouw medewerkers? Neem contact op of boek een gratis strategiegesprek waarin ik je waardevolle tips kan geven afgestemd op jouw situatie.

Afbeelding door: neonbrand


Tags

werkgeluk


Misschien vind je dit ook interessant...

rust in je hoofd

rust in je hoofd

doelen bereiken

doelen bereiken
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Abonneer je op de nieuwsbrief!

>